Elin tycker till

Nu startar jag en ny kategori, Elin tycker till, där jag kommer tycka till om olika saker. Det kan vara allt från ett modeplagg till ett riksdagsbeslut eller en nyhet.

Idag tänkte jag tycka till om studentekonomin.


Personligen så tycker jag att studenter "får" en summa pengar varje månad som räcker hyfsat till allt. Jag vet inte riktigt vad det ligger runt, men lite mer än 7000 kr tror jag att det är. Själv har jag inte fullt så mycket och de senaste månaderna har det varit knappt med pengar :(. Det är hyra, mat, bredband, el, försäkring, böcker och mobilräkning som ska betalas. Dessutom har jag ju åkt hem till Stockholm ett antal gånger och detta kostar också massor med pengar. Jag försöker att vara väldigt sparsam när det gäller min shopping. Kollade igenom bloggen från förra våren och såg att jag shoppade ganska rejält :S. Men då hade jag också råd.

Vart har då mina pengar tagit vägen? Som ni vet bär jag både glasögon och linser, så mycket pengar går åt till synundersökningar, nya linser och linsvätska samt nya glasögon. Det är väl linserna som är dyrast, de kostar 800 kr för 3 månader. Rena rånet för en student! Var tredje månad går jag till frisören och färgar min utväxt samt klipper håret, det kostar 1000 kr. Det är verkligen något jag vill unna mig och gör det också. Jag är en person som älskar att träffa mina vänner på fik eller lunchställen och det kostar mängder med pengar. Fikar jag med en kompis blir det oftast bara en kopp te, men i längden blir det mycket utgifter. Så mestadels av mina pengar går åt till fika/lunch och det måste jag verkligen bli bättre på. Kanske ta en promenad med en kompis istället eller baka en kaka hemma och bjuda på?

Den här månaden är jag dessutom sjuk och då dyker det upp oplanerade kostnader. Läkarbesöket förra fredagen kostade, nässpray kostar, näsdukar kostar och halstabletter kostar :(. Sammanlagt är jag uppe i 400 kr för denna förkylning, YEY! Det var bättre när man bodde hemma och föräldrarna betalade dessa tråkiga utgifter ;). Eller håller ni inte med?

Jag dömmer ingen student som dricker mycket alkohol och festar mycket, det är deras pengar. Jag personligen lägger hellre 500 kr mer i månaden på mat, så att jag kan få äta kyckling, kött och fisk istället för nudlar, bönor och snabbmakaroner. Jag tycker att det är roligt att festa ibland, men absolut inte varje helg. Alkohol medför bara något "bra" för stunden, medans i efterhand ger den bara sämra hy, lever, kroppsform osv. Ni som läser vet att jag gillar att dricka vitt vin, cider och drinkar, men i lagom mängder. Jag skulle egentligen kunna vara nykterist utan problem, men ibland är det roligt och gott att ta några glas vin. Men som sagt det är upp till var och en.

Det är ju några kostnader som tillkommer när man är student också, som kåravgift (300:-), böcker och kompendium, kostnad för papper och bläck osv. I vissa kurser behöver man inga böcker och i vissa kostar böckerna 1000 kr. Det är jobbigt att det varierar så mycket och man blir alltid lika förvånad när boken/böckerna är så dyr/dyra.

Och sist angående hyran. Vår hyra ska höjas med 1,45% i början av April, rolig överraskning. Så hyran kommer istället att bli 5272 kr (förut 5196). Detta låter kanske inte mycket, men på ett år är det 912 kr och det mina vänner är mycket pengar om man är student!

Så vad kommer jag fram till? Studieperioden är en tuff period ekonomiskt. Man lever livet på en knapp budget och samtidigt drar man på sig mängder med studieskulder som man får betala tillbaka resten av sitt liv. Jag försöker se det på så sätt att när jag är klar med min utbildning och får ett jobb så kommer ju lönen bli bättre än vad min "studielön" är och då kan man försöka unna sig saker då istället. Det gäller att bara hålla ut. Något jag dock ångrar är att när jag jobbade i över ett år och tjänade hyfsat med pengar, så sparade jag nästan ingenting. Jag hade aldrig matlåda med mig till jobbet, jag köpte mycket skräp och kläder och jag bodde dessutom hemma. Så mitt tips är att om du tjänar runt 12 000 efter skatt och bor hemma fortfarande, spara några tusen och snart är du uppe i massor med pengar. Du behöver då inte ta så saftiga lån och kan dessutom köpa den där tröjan du drömt om även fast du är student!

Lycka till alla studenter, det är tufft, men det går om man bara vill :).
/Elin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0