Nyttiga recept :)

Lovade er att slänga upp lite nyttiga recept på det jag ätit/bakat/fixat den här veckan :). Varsågoda!

Omelett


1 portion

2 ägg
En skvätt mjölk (ca. 2-3 msk)
Lite salt och vitpeppar

Fyllning:
Smörgåskalkon
Coctailtomater
Grekisk salladsost (som fetaost ungefär)

Kommentar:
Detta blev min smaskiga lördagslunch. Lyckades lite bättre med omeletten den här gången, men den är fortfarande inte speciellt snygg. Jag tyckte det var jättegott med grekisk salladsost i också. Rekommenderas verkligen, väldigt bra som lunch!

Rotfrukter i ugn


Valfria rotfrukter (jag köpte en påse med palsternacka, gul morot, orange morot och rödbetor. Lade till potatis också)
Grekisk salladsost/Fetaost

Kommentar:
Detta var min lyxmiddag i fredags. Det är ju bara så himla gott när osten smälter på de varma rotfrukterna. Vill man ha något mer matigt till kan jag rekommendera kyckling eller en köttbit.

Morotsbröd



5 dl rågsikt
5,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl havregryn
4 msk linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 msk salt
1,5 msk bakpulver
1,5 msk bikarbonat
2 dl mjölk (hade i ca. 2,5 dl)
3 dl filmjölk eller naturell yoghurt
3 dl rivna morötter

Sätt ungnen på 170 grader. Blanda ihop alla mjölsorter, havregryn, linfrön, solrosfrön, salt, bakpulver och bikarbonat i en ganska stor bunke. Tillsätt sedan allt annat (mjölk, filmjölk/yoghurt och rivna morötter). Häll smeten i två avlånga, smorda formar (se bild 1.). Sätt in dem i mitten av ugnen och låt dem stå inne i 50 min.

Kommentar: Det var inte så svårt att göra, men som ni ser är ingredienslistan ganska lång. Tyvärr hade jag bara en avlång form, men jag hittade en nödlösning och lade resten av smeten i en sockerkaksform. Fyllde bara upp halva och hoppades på det bästa, den höll sig på plats och blev riktigt fin också.

Efter 50 min i ugnen doftade det ljuvligt här hemma. Smakade brödet direkt med philadelphiaost på, mums! Trots att det är så mycket nyttigt i var det saftigt och gott. Självklart är det grovt och det är ingenting för "mesproppar" som bara gillar ljust och lite halvgrovt bröd ;). Blev ett x antal skivor till under lördagen, en med smör och ett par med philadelphiaost och kalkon. Smaskigt värre med hembakat bröd! 

Tacopaj

4 portioner

Pajdeg
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl dinkelmjöl
250 g lättkesella

Fyllning
500 g nötfärs
3-4 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
En påse tacokrydda

Stanning
3 dl mjölk
3 ägg
Pyttelite riven mager ost
 

Rör ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgräda det i ugnen på 200 grader i 10 min. Samtidigt steker du nötfärsen och har i alla ingredisenser i den. Rör ihop stanningen förutom osten. Ta ut pajskalet efter 10 min och häll på tacofärsen samt stanningen och garnera med lite ost. Ställ in i ugnen i ytterligare 30 min. Servera med en stor sallad till!

Kommentar: Guuuuuuud himmel vad god den här pajen blev :). Jag som älskar paj! Har inte ätit paj på evigheters evigheter och hoppades för allt i världen att den skulle bli god trots en mycket nyttigare botten. Allting gick jättesmidigt och den blev verkligen god! Nu har jag tre otroligt goda matlådor att se fram emot :).

Denna rekommenderar jag starkt!

Hoppas ni hittar något som lockar. Jag tycker att det är jätteroligt att prova nya saker och jag är glatt överraskad hur bra allting blivit. Mums!
Kram Elin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0